Kjente norske grundere

De siste årene har de mest vellykkede grundere kommet stadig mer i medienes søkelys og i økende grad blitt sett på som kjendiser. Det gjelder kanskje spesielt de mest PR-kåte grunderne, som for eksempel Petter Stordalen og Kjell Inge Røkke, men menn som John Fredriksen, Olav Thon, og mange andre har blitt nesten like kjent.

Petter Stordalen er kanskje den mest profilerte blant norske grundere, delvis fordi han på tross av at han er godt over 50 fortsatt har en ungdommelig stil og fremtoning. Stordalen har bare noen få korte utdanningskurs på forskjellige høyskoler for kremmere, men har slått seg frem som en av Norges rikeste menn. Hans hovedvirke er i Home Invest, som er investeringsselskapeet som eier hans mest kjente merkevare, Nordic Choice Hotels. Stordalen har gjort seg bemerket med etiske refleksjoner rundt forretninger og miljø, og støttet opp om de mange prosjektene til sin allsidige kone Gunhild Stordalen, og med det også blitt en av de mest populære grundere i Norge.

Av andre grundere i Norge er det vanskelig å komme utenom Kjell Inge Røkke. Røkke er kjent for sgrunderein unike historie, ved at han som dyslektiker sluttet tidlig på skolen og ble rik på fiske i Nord-Amerika, men også for sin politiske teft og de mange avtalene har fått til ved å fremstå som en politisk ansvarlig grunder. Han kontrollerer i dag blant annet Aker Solutions og er en av Norges rikeste menn med rundt 15 millioner kroner i aktiva.

Eldre grundere

Selv blant grundere kan det ofte være slik at de gamle er eldst. Olav Thon er godt over 90 år, men styrer et eiendomsimperium som inntil nylig gjorde ham til Norges rikeste mann. Nå har han imidlertid gitt pengene sine til en stiftelse. Den rikeste av alle nordmenn er likevel John Fredriksen, verdens største tankreder. Han kom imidlertid i konflikt med norske myndigheter over beskatning og bestemte seg for å flytte til Kypros, der han begynte på nytt igjen og kjempet seg frem til å bli en av verdens rikeste menn.